Exportera och importera en WordPress-sajt

Meh!NjaeOkejGrymtToppen! (2 röster, med ett snitt på: 4,50 av max 5)

Loading...
Nu kanske det är så att du skulle vilja flytta över en redan existerande WordPressblogg som du har till Moobis.
Funkar det? Absolut. Inte precis allt, men det viktigaste – ditt innehåll. Moobis är ju också WordPress.
Den här guiden funkar ju även lika bra för dig som vill flytta från Moobis till en annan WordPresstjänst eller ex om du skaffat eget webbhotell.

Okej, då kör vi!

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 09.01.53

1. Här har vi min sajt ”Demosajt”. Det är den jag vill flytta över till Moobis (nu ser ju ni att detta också är en moobis-sajt men det spelar ingen roll).

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 09.02.12

2. Gå in i adminpanelen på din blogg som du vill flytta och välj ”Exportera” under ”Verktyg”.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 09.02.39

3. När du klickat på ”Exportera” får du fram ett val om vad du vill exportera till din nya blogg. Vill du exportera allt, så klickar du i ”Allt innehåll” och klickar på knappen ”Ladda ner exportfil”. Se till att du sparar den filen någonstans där du vet vart den är 😉

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 09.04.23

4. Om du inte har skapat en blogg på moobis.se är det läge att göra det. Det här är min nyskapade blogg ”ABC-bloggen” som jag vill flytta till. Ingenting finns där nu.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 09.04.41

5. Gå in i adminpanelen på din nya blogg och välj ”Importera” under ”Verktyg”.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 09.04.54

6. Här finns det just nu bara ett klickbart alternativ och det är ”WordPress”. Så då gör vi så och klickar på den länken.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 09.05.37

7. Kommer ni ihåg att jag ville att ni skulle komma ihåg vart ni sparat ned filen i steg 3? Nu är det dags att välja den. Klicka på välj fil och leta rätt på exportfilen som vi skapade då.

Sedan klickar du på ”Ladda upp fil och importera”.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 09.06.11

8. Nu kommer det komma en fråga om hur den ska koppla dina användare från den gamla bloggen till den nya. När du skapade ett konto på Moobis, så kanske det inte hette samma sak som din adminanvändare på din gamla blogg. Här kan du välja att koppla alla poster från din gamla användare till din nya.

Se till att ”Download and import…” är förbockad under ”Import attachments” och klicka sedan på ”Submit”.

*** Har du flera användare på din gamla blogg, kan du antingen välja att koppla alla dessa till din hittills enda användare på moobis, eller så avbryter du nu och skapar nya användare på din moobisblogg och när du sen kommer hit igen kan du välja att koppla ihop de olika användarna.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 09.06.23

9. Beroende på hur mycket innehåll din gamla blogg innehöll kan detta steg ta allt mellan 30 sek – 30 min. Även fast det på skärmen står ”All done”, behöver det inte vara det. Bilder och annat från din gamla blogg laddas över till din nya blogg i bakgrunden. Så gå och ta en kaffe och vänta ett tag innan du kollar din nya blogg.

Du behöver inte göra något annat än att vänta. Provar du importera igen, kan du få dubbelt av allt.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 09.06.47

10. Nu är grunden fixad! Men mitt tema finns inte där? Det ser inte likadant ut.
Nej, det som förs över är ditt innehåll, d v s inlägg, kategorier, sidor, kommentarer o s v. Så nu är det dags att jobba lite med utseendet igen, så du får din fina blogg tillbaka. Finns samma tema på Moobis? Toppen, då är det bara att välja igen. Om inte, så finns det kanske något annat du gillar?

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 09.07.26

11. Om du undrade vart din meny tog vägen, så finns den där. Du måste bara gå in under ”Utseende” och ”Menyer” och välja den igen under ”Temaposition” > ”Primär meny”. Klicka sedan på ”Spara”.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 09.07.46

12. Detsamma gäller widgets. Gå in och lägg till de widgets du vill ha tills du känner dig nöjd.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 09.08.12

13. Slutligen känner jag mig nöjd i alla fall. Detta tog mig ca 3 minuter totalt att fixa. Lycka till!