323 reaktion på “Ställ en fråga”

1. Hej,
    Väntar på svar på min fråga… har försökt på alla möjliga sätt men när jag skriver ett inlägg och vill koppla det till en viss kategori i menyn så kommer inlägget inte upp där, bara på den gemensamma kategorin.
    Tacksam för svar!
    Eva

2. Hej,
    Jag har en kategori/sida( vet inte skillnaden) som heter Tårtan. Den fanns inte med i menyn, men det kunde jag fixa tack vare en instruktionsfilm. Men när jag klickar på Tårtan på menyraden kommer inte dom inläggen upp, fast jag bockat för att dom hör till Tårtan. Hur får jag till det?
    Mvh
    Eva

1. En kategori är som en mapp, där du kan stoppa inlägg i den som visas kronologiskt (likt förstasidan på bloggen).
      En sida är bara en statisk sida. Ett papper.

Om du vill kunna posta inlägg som syns kronologiskt, måste du skapa en kategori som heter Tårtan. Därefter när du postar inlägg måste du bocka för kategorin Tårtan, så att inläggen hamnar där.

För att kunna klicka på en menylänk som heter Tårtan, måste du gå in i inställningarna för meny och välja att lägga till just kategorin Tårtan som menyobjekt.

3. Hej!
    Jag undrar om det finns någon möjlighet att lägga till tillåtna filtyper för uppladdning? Jag hittar inte någon sådan inställning.

4. Tjena, jag har sökt men inte hittat vad jag söker!
    Jag skulle vilja ha en Länk i menyn som jag kallar Blog, när man klickar på den ska man få upp alla inlägg som är gjorda. Jag antar att det inte är så svårt men var sjutton hittar jag länken som går till ”alla inlägg”?
    Det gäller siten http://arduino.moobis.se och jag har lagt till en länk i menyn som heter Blogg men ännu inte korrekt länk.

Mvh

Magnus

1. Helt enkelt genom att under ”Inställningar > Läsa” välja vilken sida som ska visa alla blogginlägg. Nu hade du en sida som hette blogg, så jag fixade det. Sedan var det bara att lägga in länken till sidan Blogg igen och det funkar nu som det ska.

5. Hej, Kan jag radera prenumeranter och gamla inlägg?
    Arbetar i en förskoleklass och får en ny klass varje hösttermin. Vi vill gärna behålla bloggen, men behöver tömma den på prenumeranter och inlägg för att starta om med den nya klassen till hösten. Är detta möjligt?
    Mvh Carolina

1. Du kan inte ta bort prenumeranter, men det du skulle kunna göra är att skriva ett inlägg där du informerar om att en ny klass kommer att flytta in på bloggen. Då vet de som prenumererar och kan därmed också ta bort sig själva.
      Gamla inlägg är ju bara att radera.

6. Jag har nu många gånger försökt lägga in min kalender, jag har använt err guide. Men det står att något blivit fel. Jag kan se kalendern på bloggen och jag kan klicka en månad framåt och en månad bakåt men det går inte att klicka in på någon dag.

1. Google har skärpt sina krav för användandet av deras kalender-API. Ett API är förenklat bryggan som gör det möjligt att hämta ut data från deras tjänster, i detta fall google calendar, och visa upp på exempelvis externa sajter som inte tillhör google.

Så vad göra? Jo, de som skrivit tillägget GCal Events som vi använder på Moobis till WordPress har redan tagit med detta i beräkningarna, så om du går till adminpanelen på er blogg och sedan ”GCal Events” > ”Allmänna inställningar” så ser du en ruta där du måste lägga in din API-nyckel. Precis under där ser du en länk ”Instructions on how to generate and set your own Google API key”.
      Följ den och skapa – därefter klistra in er API-nyckel och spara så funkar allt.

1. Till höger om där du skriver ditt inlägg finns en modul som heter ”Taggar” (tillsammans med de andra modulerna för bl a publicering av ditt inlägg mm). Bara att skriva in där.

7. Hej jag kan inte logga in även om jag skrivit lösenordet flera gånger. Det hoppar bara tillbaka till inloggning sidan. Har registrerar mig och allting

8. Hej!
    Var klantig nog att döpa klassbloggen med årskursen – nu är de inte femmor längre utan sexor… Jag har kunnat byta namn men URL är fortfarande den gamla. Jag skulle vilja ha kvar innehållet så att utvecklingen blir tydlig. Har du några tips?
    /Helena

9. Hej, jag undrar om det går att få upp kalenderinnehållet så att det ser ut som en bok på skärmen. Har sett det på någon annan klassblogg men tror inte det var moobis. Hade det gått så hade det varit snyggt!

10. Hej!
    Går jag har en blogg lillskolanidrott.moobis.se
    Går det att ändra namnet? fast jag behåller moobis.se?
    Jag vill alltså inte ha en betal domän utan bara byta namn.
    Med vänlig hälsning Viktor.

11. Finns det något smart sätt att rensa när man ser att utrymmet tryter? Inläggen för en tidsperiod är ju en helt FANTASTISK dokumentation som man åtminstone vill få ut som en fil alternativt printa ut. Tips mottages mycket tacksamt eftersom vi har en skola som samlat alla sina bloggar i samma blogg då utrymmesskäl till en början inte var något hinder alls men nu alltså har blivit ett snabbt uppkommande sådant.

1. Jag vet att detta blir ett problem för en del av er, men tyvärr så i dagsläget är det till att gå den hårda vägen, dvs rensa både inlägg men framförallt även i Mediabiblioteket. Det räcker ju inte med att ta bort ett inlägg, då mediafilerna (som är de som tar upp plats) finns kvar. Och ert fall med flera bloggar i samma förstår jag att det blir problem.
      Vi tittar på lite olika alternativ för hur vi kan hålla bildfiler och annat nere storleksmässigt, men det kan dröja.

1. Jepp. Om du har en bild i ett inlägg så finns inte bilden ”infogad” i inlägget utan är bara en länk till filen i ditt mediabibliotek. Så tar du bort bilden i ditt mediabibliotek så försvinner den från inlägget.

12. Kan man infoga en tabell på ett fiffigt sätt? Jag har lärare som önskar lägga in veckoplaneringar på ett överskådligt sätt i bloggen. //Maria

13. Jag brukar alltid behöva godkänna kommentarer innan de syns men idag kunde en elev kommentera två olika inlägg utan att de godkändes först. Vad beror detta på och hur kan jag försäkra mig om att det inte händer igen?

1. Standardinställningen är att efter 2 godkända kommentarer från samma användare så behövs inget godkännande längre för den. Gå in under ”Inställningar” > ”Diskussion” och bocka för rutan ”Kommentar måste godkännas manuellt”.

14. Hur gör jag om jag inte vill att inläggen ska synas på startsidan, utan bara under resp kategori. T ex läxa för 9B bara i deras kategori?
    Tack på förhand!

1. Det du kan göra är att under ”Inställningar” > ”Läsa” välja en ”Statisk sida” som startsida i stället för bloggflödet. Skapa då en sida och fyll den med den info som ni vill ska vara där och välj den som startsida.

15. Jag skrev en liten blänkare på Facebook men försöker här istället. Vi har en blogg med egen URL. Hur det tekniska fungerar bakom vet jag inte men vi har gjort som vi skulle och allt fungerade i början. I april kastades jag plötsligt ut en kväll mitt i bloggandet och vid försök att logga in igen så fick jag felmeddelande som sa att jag hade gjort för många inloggningsförsök. I en annan webbläsare (Explorer) kommer jag istället till ”sidan kan inte visas”.

Micke hade sina aningar och skulle fixa lite med detta och det fungerade uppenbarligen. Tills häromdagen. Nu är det samma sak igen. Vi lägger alla manualer på bloggen inför implementeringen av O365 så vi är väldigt beroende av att allt fungerar.

Mycket, mycket tacksam för hjälp.

//Maria

1. ”Webbplatsen nekade till att visa den här sidan” säger Explorer och Chrome skriver att jag gjort för många inloggningsförsök. Vilket jag alltså inte har gjort utan jag blir utkastad och sedan portad.

16. Jo, men jag satt med elevernas lärplattor igår och väntade på mailen och de fick inga mail.

När jag la in dem fanns det bara att trycka på lägg till. Har för mig i filmen på supporten att det fanns alternativet att skicka ett bekräftelsemail till användaren, men något sådant kunde jag inte välja.

17. Hej! Försöker lägga till mina elever som medarbetare under användare på min blogg. Får inte upp några fler användare men när jag provar att skriva in eleven igen står det att den är registrerad. De måste väl få något lösenord också?

1. Det skickas ett aktiveringsmail till den e-postadress du registrerade eleven i. Efter aktivering ser du användarna. När eleven aktiverat kontot får denne lösenord.

18. Hej!
    Hur gör jag om jag vill länka direkt till en annan webbplats när man klickar på t ex där vi har skrivit ”Fritidshem” i menyraden.

19. Nu tror jag att jag blir tokig!
    Har kollat på filmen om hur man lägger in undermenyer i WP, har även sett andra filmer där de gör exakt likadant. Men varför funkar det inte för mig? Jag kan flytta sidorna så de blir undermenyer, men de syns inte när man håller musen över ”föräldern”…

1. Fick ju även mail från dig med adressen till er blogg, men jag hittar inga problem. Jag har provat sajten från tre olika webbläsare samt mobil och padda och jag får inte det meddelandet.

20. Hej, Jag har gjort precis som det står i instruktionerna för att koppla min ”Klassens kalender” från min Google Kalender till en widget. Det kommer dock inte upp några händelser i kalendern….

21. Hej,
    Jag vill gärna skapa en tillgänglig widget där besökarna skall ange sin e-post för att prenumerera på nyhetsbrev – det ni har i sidebar. Hur gör jag det? Jag har skapat en formulär i Contact form 7 men vet inte hur jag skall få det som en tillgänglig widget

1. Vi har inte Contact form 7 som plugin på Moobis, så jag antar att du inte har en blogg från Moobis? Men vi använder oss av JetPack – som finns gratis att ladda ned. Där finns en prenumerationstjänst och widget.

22. Mycket vill ha mer…. Tack för Expound! En sista önskan, eller har ni något som är lika rent, gammeldags och ljust som Temat ”Chateau”-skulle passa perfekt för historie-ämnet…..

1. En fråga tillbaks ang Expound… När man ser temat så lägger den en stor bild och tre mindre bilder under. Snyggt! Men jag försöker greppa hur detta sker egentligen. Kopplar man en bild till inlägget? Eller hur sker denna fördelning av inlägg? Skulle bli glad för en ”aha”-upplevelse 🙂

23. Hej! Jag har upptäckt något nytt för mig, nämligen att man kan fylla i inte bara kategori och etikett utan även format på inlägget vilket gör att det taggas visuellt med logga. När jag håller muspekaren över ett inlägg som jag markerat som format ”bild” så visas ”All bild posts”. Detta skulle jag vilja kunna lägga ut som ett menyval/moln likväl som kategorier och etiketter. Dvs alla filmer, bilder, noteringar etc etc. Går det?

24. Har två bloggar via Moobis, när jag loggar in till admin på den ena så kan jag komma åt även den andra därifrån men jag kan inte logga in ”direkt” till den andra, tror det är användarnamnet som är fel, var hittar jag igen det? Var hittar man igen sina inloggningsuppgifter?

1. Du har bara ett konto till Moobis oavsett hur många bloggar du har hos oss. Det bör också gå att logga in med samma uppgifter till samtliga bloggar du har.
      Eftersom du kan logga in på ena bloggen så har du ju inloggningsuppgifterna.

25. Hejsan! Hur gör jag då jag ska vara administratör och inte min kollega som bloggen så att säga står på. Det är jag som sköter bloggen helt och hållet och då vill jag sköta allt. Jag har försökt ändra mig till administratör men jag lyckas inte. Får bara som svar att ”den användaren är redan medlem på den här platsen”.

26. Hej! Jag har en blogg med min klass. Före jul fungerade allt som det ska men nu kan inte föräldrarna se mina inlägg eller veckobrev…. På min admin sida ser allt ut som vanligt och jag kan lägga in saker men tydligen syns det bara för mig… Vad gör jag för fel?

1. Jag ser din blogg och alla inlägg förutom de som är lösenordsskyddade (vilket är som det ska). Har testat i lite olika webbläsare och enheter, men inga problem. Är det bara någon som har problem, eller flera? Vad får de för fel? Vad ser de?

27. Hej Micke. Jag skulle vilja infoga ett kontaktformulär på en sida i min moobisblogg. På en annan blogg jag har skapat i wordpress (utanför moobis) finns den möjligheten men inte i moobis. Går det att lösa på något sätt?
    /Peter

1. Om du aktiverar JetPack på din blogg så kan du aktivera ”kontaktformulär” som finns som en av alla moduler i JetPack. Då kan du infoga ett kontaktformulär på en sida.