Ställ en fråga

Här kan du ställa frågor i kommentarsfältet, som du inte hittar svaren på här på supporten.

325 thoughts on “Ställ en fråga”

 1. När jag försöker logga in på min blogg kommer det upp att jag är ”utlåst pga för många inloggningsförsök”…vad göra?

  1. Detta sker när någon försökt logga in med fel lösenord fler än ett antal gången. En utlåsning i 15 minuter sker då innan du kan prova igen.
   Har du bytt lösenord nyligen? I så fall (om du ex använder WordPress-appen) se till att byta till det nya lösenordet på alla enheter som loggar in mot din blogg. Annars får du höra av dig igen.

 2. Hej!
  Jag har under hela terminen använt mig av en googlekalender som jag infogat på bloggen, vilket fungerat klockrent. Senaste veckan har den dock inte fungerat, får en felkod som säger 403. Vad innebär detta? Har jag oavsiktligt kommit åt någon inställning?

 3. När man prenumererar på en blogg får man får inget mejl när inläggen är lösenordsskyddat. Är det någon inställning man måste göra?

 4. Hej!
  Om vi skapar inlägg i wordpressappen och lägger in en emojisymbol, tex. en glad gubbe ser inlägget helt ok ut tills man publicerar. När inlägget publicerats försvinner all text efter symbolen helt och hållet. Hänt flera gånger. Vad kan det bero på?

  1. Är det inbyggda emojis från iOS eller Android? Eller är det standard-smileys, typ 🙂 [kolon parentes]?
   Tänk dessutom på att om ni använder de inbyggda emojis som finns i ex iOS (på iPad/iPhone) så kan dessa inte alltid ses från andra enheter (ex datorer med Windows, Android mm).

 5. Jag har lagt till en bild i sidhuvud men den kommer inte upp på själva bloggen. Men finns under förhandsgranska. Vad gör jag för fel?

 6. Jag skulle vilja ha en fast text överst på bloggen som står över alla inlägg. Är detta möjligt? Hur kan jag annars informera besökarna om vad det är för blogg de kommer till?

  1. Oftast använder du en ”om”-sida där du beskriver lite vad din blogg handlar om. Du kan också göra ett inlägg ”klistrat” på första sidan, det vill säga att du klickar på ”redigera” vid synlighet på högersidan där du gör ditt inlägg och bockar för ”klistrat”. Då hamnar det inlägget längst upp så länge du vill ha det där. Det tredje alternativet är att ha en sida som ”hem” i stället för bloggflödet.

    1. Skapa en sida och döp den exempelvis till ”hem”. Gå sedan till ”Inställningar” > ”Läsa”. Välj under ”Startsidan visar” att bocka för ”en statisk sida” och välj sida som ska visas som startsida.

 7. Hej. Jag har visst gjort något som jag inte vet hur jag ska rätta till… När man går in på vår blogg fastnar man på OM-sidan. Det går inte att trycka på hem. Hur ska jag fixa det? Snälla hjälp mej 🙁

  1. Antar att du menade åk4-bloggen. Jag fixade det. Det du gjort var att ha valt om-sidan som startsida. Det var bara för mig att ställa tillbaka till att flödet skulle vara startsida.

 8. Jag vill att mina elever ska kunna blogga och lägga upp filmer, men inte mer än så. Vad för typ av användare ska jag då lägga till dem som? jag försökte som ”författare” men då var panelen helt blank och det fungerade inte.

 9. Jag har ett moobiskonto sedan tidigare, men nnu när jag ska logga in så minns jag inte min webbadress och då hittar jag inget sätt att komma åt min blogg. Jag tänkte att jag inte skulle behöva skapa ett nytt konto.

 10. hej, hur gör jag inlägg i mina egengjorda menyer? Jag hittar endast hur jag gör inlägg i ”om bloggen” menyn där det finns en redigeringsknapp som jag inte hittar i de andra menyerna?!

  1. Du har helt rätt. När vi uppgraderade till senaste WordPress 4.0 så slutade menyn fungera i mobilläge på tre av våra egengjorda teman. Två av teman har jag fixat, men det ni har, har jag kvar på att-göra-listan. Förhoppningsvis är det klart inom en vecka eller två.

    1. Så fort jag får tid till det. Tyvärr kan jag inte säga mer än så. Det tar tid och ibland kommer det en massa andra grejer emellan. Men räkna med någon vecka till. Om du har Jetpack kan du aktivera mobilt tema, så löser det sig tills vidare.

  1. Om du menar med ”länka” som att ”bädda in” (en spelare i ditt inlägg) så går det. MEN… filmfilen måste vara i ett format som webben och WordPress föstår. För att så många som möjligt ska kunna se din film bör det vara en .mp4-fil. Du kan använda tjänsten https://cloudconvert.org/ för att konvertera din film.

   När du sen vill bädda in filmen i ditt inlägg väljer du ”infoga media” och på vänsterkanten ”från URL”. Klistra in länken till din film och infoga.

    1. Menar du med couldconvert? Det var bara ett förslag. Det finns program som konverterar också. Det enklaste är alltid nån form av tjänst likande Youtube / Vimeo.

 11. Hej,
  Finns det något sätt att se hur många som är inne och tittar på bloggen? Måste Jetpack vara aktiverat för det? Och om det är så… Vad är en wordpress adress? Kommer upp en massa instruktioner men… Ett enkelt svar skulle vara SÅ bra!
  Eva

  1. Mnjae, jag har nog inte det, förutom att köra kopiera/klistra in. 🙂 Om du går in i textläget (i stället för det visualla) och väljer kopiera så får du även med koden till bilder, så då behöver du bara göra ett nytt inlägg på din andra blogg, skriva rubriken och klistra in det du kopierade.

   1. Tack, det är iaf ganska så smidigt. Tänkte inte på det…borde jag ha gjort. Det är sååååå bra att moobis och att du finns! Alla skolor borde ha en egen MK! Att inget parti gick till val på det…/ Jenny

 12. Hej
  Försöker lära mig hur allt fungerar och har bra hjälp av era filmsnuttar . Men nu har jag en fråga. Jag har skrivit tre inlägg men när jag kollar inloggad så finns – bedömning inlägget först men när jag kollar och inte är inloggad så står det inlägget vid sidan om och inte först. Borde de inte komma i ordning efter det att man gör inläggen? Så som det ser ut när jag är inloggad? Tack för hjälpen. Bloggen heter Rullebloggen

  Monica

 13. Hej. Älskar moobis! Tack! Men nu fungerar det inte att ladda upp bilder från ipad/iphone. Från pc till bloggen fungerar det. Det laddar bara lite sedan händer inget alls. Någon aning om vad som hänt? Något med jetpack, provade aktivera någrs funktioner där tidigare idag? Tack mvh

 14. Hej!
  Nu har jag än en gång försökt att lägga in kalendern på vår sida. Jag har följt din manual slaviskt flera ggr och ändå vill den inte spara det sista som jag gör. Alltså det sista momentet i din manual funkar inte. Varför? Nu står det på engelska på sidan och det tycker jag är trist. Vad gör jag för fel?

  1. Jag ska kolla igenom instruktionen till detta. Det är inte den optimala lösningen och vi håller på kollar på andra lösningar för att få in googlekalendrarna. Återkommer.

 15. Hej!
  Jag har skapat sidor i min blogg och lagt in i en meny. I Sidorfliken har jag i Panelinställningar (både på sidor sidan och för varje sida) klickat bort att man ska kunna kommentera. Men kommentarsfältet finns kvar nu en dag senare. Har jag missat någonstans att bocka av? Tack på förhand!

  1. Jag tog en titt och både på din ”Om oss”-sida samt i inlägget du skrivet finns bocken för ”Tillåt kommentarer” kvar. Bara för att klargöra, har du i ”panelinställning” valt att visa ”Diskussion” och bockat av ”Tillåt kommentarer”? Jag gjorde det på ditt inlägg och nu finns inget kommentarsfält.

  1. När du är inloggad går du till ”Användare” i ”Adminpanelen”. Där får du upp alla användare på din blogg. Klicka på dig själv och någonstans i mitten på sidan kan du ange nytt lösenord. När du skrivit in ditt nya lösenord på de bägge fälten klicka du på ”Uppdatera profil”.

 16. Hej Micke!
  Jag har nu lagt till en googlekalender till min klassblogg men när jag gör ändringar i kalendern så verkar den inte uppdateras på bloggen. varför?

  1. Ändringar syns inte direkt, då det kan vara upp till ca 30 min fördröjning. Har du kollat att inte dina ändringar syns nu? Om inte, vad har du för adress till bloggen, så tar jag en titt.

   1. Tack för snabbt svar!
    Det verkar som om det fungerar med uppdateringen nu. Men en annan fråga. Går det att göra så att föräldrar och elever kan se beskrivningen? Jag brukar lägga in planeringen där så de kan se vad vi ska jobba med.

 17. Hej! Jag skulle vilja se hur många besökare jag har. Går det att lägga in en sån där ”räknare”?
  Helt fantastiskt att detta är gratis och med support! Bara säger…
  Hälsningar Malin

 18. Hej Micke. Jag har ett konstigt problem. har skapat en blogg i dag och när jag ska lägga in en sida kan jag inte välja ”förälder”. Alltså jag kan välja ”utan förälder” eller de inlägg jag tidigare postat… men jag vill få det under en av undermenyerna… Hur gör jag?

    1. Fast de färdiga menyerna pekar inte mot sidor. De pekar mot kategorier under inlägg. Om vi tar ett exempel; i mallen för klassblogg vill jag lägga in ett veckobrev. Då skriver jag ett inlägg (inte en sida) och bockar för kategorin ”veckobrev”. Nu syns inlägget dels på ”hem”-sidan och även när jag klickar på menylänken ”veckobrev”.
     Sidor används mest för statisk information, sånt som uppdateras sällan, exempelvis kontaktuppgifter.

 19. Hej! Våran klass har nu gått vidare till en annan lärare. Vi har exporterat innehållet dit. Vi skulle nu vilja byta namn på våran blogg då vi på skolan ska ha mer enhetliga namn. Går det? Hur gör man?
  Med vänlig hälsning Elisabeth

  1. Domännamnet går inte att ändra, dvs abcd.moobis.se. Då får en skapa en ny blogg.
   Namnet på bloggen går att ändra. Det gör ni under ”inställningar” > ”allmänt”.

 20. Hej!
  Jag försökte importera en låt i mp3-format och lägga upp den på bloggen. Men det fungerade inte. Hur gör jag? Kan man lägga upp musik t ex övningsfiler, lyssningsexempel till prov etc…

  1. Lägg upp en mp3 på samma sätt som när du lägger upp en bild. Dock kan du välja att få ljudklippet inbäddat med spelare om du väljer det när du ska infoga. Så; ”Lägg till media” > ”Ladda upp filer” > ”Välj filer” > Leta reda på din mp3 > Välj ”Bädda in mediaspelare” när filen är uppladdad.
   OBS att inga mellanslag eller åäö får finnas i filnamnet.

 21. Hej! Jag undrar om man kan ändra webbplatsdomännamnet om man skrivit fel? Om inte så undrar jag om jag kan kopiera det jag redan i bloggen, kategorier, menyer etc och starta en ny bloggsida? Hur gör jag då?

 22. Hej! Har i dagarna skapat en klassblogg. Under kategorin övrigt har jag valt att lägga in två underkategorier i menyn. Men när jag är inne på sidan och ska klicka på någon av dem så försvinner de innan man hinner klicka. Jag har provat olika webläsare på ipaden men det fungerar inte. Vad är fel?

  Med vänlig hälsning, Malin Bennet

 23. Hej Micke! När jag ska infoga en epub-fil så får jag till svar
  Fel: nn.epub. Tyvärr, denna filtyp inte tillåtet av säkerhetsskäl.
  Vad är fel?

  Mvh
  Helena Fredriksson

 24. Hej!
  Jag funderar kring hur man kan bädda in från blendspace. Behövs det en särskild plugin?

  Hälsningar
  Christian Lind

 25. Hej!
  Går det att ändra färg på menyn och widgets? Är ju i grundläget grönt, men vore kul att välja själva! Tack på förhand!

  1. Jag antar att du menar temat ”Spring13” nu. Nej, det går tyvärr inte. Olika teman har olika möjligheter gällande förändringar i utseendet. Du kan ju alltid testa att byta till något annat.

  1. Nej, tyvärr är det just URL:en (adressen) och användarnamnet som man är tvungen att vara extra noga med när man skapar en blogg. Ni får helt enkelt skapa nya med rätt namn och ta bort de gamla. Har man väl en blogg och ett användarnamn på Moobis kan man skapa hur många bloggar som helst. Skapa de nya först innan ni tar bort de gamla.

  1. När du loggar in på bloggen så når du adminpanelen. Tänk på det som att det besökaren ser, är själva ”framsidan” av bloggen. När du loggat in får du en helt ny vy och det är lixom ”baksidan” av bloggen, eller adminpanelen. Det är där du skriver dina inlägg och fixar allt.

 26. Hej,
  När jag startade min blogg hade jag problem med att få kategorierna(?) synliga högst upp på sidan. Fick hjälp med det och förklaring att jag inte gjort dom offentliga eller nåt sånt. Men nu kan jag inte få till en ny kategori( alltså typ som Mazarinen etc). Jag tycker bloggandet är suveränt, men lite jobbigt att lära sig, så mycket att hålla reda på….Hoppas du kan förklara igen på ett enkelt sätt.
  Eva

   1. Tack för hjälpen och för att du förstod precis vad jag behövde veta för att lösa mitt problem!

 27. Vet du en bra app till IPad där man kan göra ePub fiket förutom Bookcreator?
  Jag har testat m Pages men då kommer inte ljudet med om man infogar en video tex?

  1. Jag testade några för typ ett halvår sedan, men inga jag fastnade för. Om du hittar några som du fastnar för, tipsa gärna. Bara att söka på App Store. Jag vet att några kör Book Writer. eBook Magic+ verkar kanske värd att testa…

 28. Jag kopierade länken, men det funkar inte så jag tänkte att det kanske var en annan länk man skulle ha. Jag vill lägga upp bloggen på skolans hemsida och har följt den manualen till punkt och pricka, ändå funkar det inte.

  1. Nej, tyvärr finns ingen slider installerad. Sätter upp det på min att-göra-lista. Måste i så fall hitta en lättviktare som funkar i Multisite. Får återkomma på den punkten.

Kommentera

Vi supportar dig på moobis.se